Yeni nesil fosfor içerikli LED aydınlatma lambalarının üretimi Dünya’da ilk defa ALKÜ’de gerçekleştirilecek.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arife Yurdakul ve çalışma arkadaşları tarafından hazırlanan “Fosfor içerikli katı hal aydınlatma LED sistemlerinin geliştirilmesi, üretimi ve atomik ölçekte karakterizasyonu” içerikli proje, TÜBİTAK 3501-Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu. 350 bin TL bütçeli ve 2 yıl sürecek proje, ALKÜ ve Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi’nin ilk Tübitak projesi olma başarısını gösterdi. Projenin sunumu için ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı bilgilendirme yapması için Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arife Yurdakul makamında kabul etti. ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Güneş’te hazır bulundu.
Sunumun ardından Yurdakul’u tebrik eden Rektör Pınarbaşı, “Üniversitemiz hem eğitim-öğretim, hem de bilimsel faaliyetler bakımından büyük aşamalar göstermeye devam diyor. Daha önce Tıp Fakültesinden 3 öğretim üyemiz TÜBİTAK projesi kazanmıştı. Bu defa da Mühendislik Fakültemiz ilk TÜBİTAK projesini kazandı. Proje sayılarını gittikçe artacaktır. Çünkü kaliteli hocalarımız özveri ile çalışmalarını sürdürüyorlar. Ben de hocamız Yrd. Doç. Dr. Afife Yurdakul’u tebrik eder, başarılarının devamını dilerim” diye konuştu.
Yürütücülüğünü Yrd. Doç. Dr. Arife Yurdakul’un yapacağı proje ekibinde ayrıca, ALKÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Hilmi Yurdakul, Dumlupınar Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hasan Göçmez, Anadolu Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Servet Turan ve Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Gövde-Motor Bakım Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Orkun Tunçkan da görev alacak. Ayrıca proje kapsamında, 1 adet yüksek lisans öğrencisine de bursiyer olarak proje süresince destek verilecek.
“PROJE ÜLKEMİZ İÇİN ÖNCELİKLİ ALAN”
Tübitak 3501 projesi hakkında bir açıklama ve projenin yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Arife Yurdakul, “Enerji kaynaklarını tasarruflu bir şekilde tüketmeye yönelik yeni malzemeler ve sistemlerin geliştirilmesi son zamanlarda Dünya’da oldukça popüler bir çalışma konusu haline gelmiştir. Bu amaçla, millîleştirilişmiş üstün özellikli yeni malzeme arayışları ve geliştirilmesine yönelik çalışmalarda, 2023 hedeflerimiz doğrultusunda ülkemiz içinde öncelikli alanların birisidir. Bu kapsamda, ALKÜ’de yapılacak bu projede, Dünya’da ilk kez katı hal aydınlatma sistemleri için yeni bir fosfor içerikli malzeme sentezi sayesinde yüksek verimde yeni nesil LED lambalarının üretimini ve ülkemizi LED üretiminde en üst seviyelere taşımayı hedeflemiştir.
İlgili proje, ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi’nin ilk TÜBİTAK projesi olması açısından ayrıca büyük bir öneme sahiptir. ALKÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bünyesinde tamamlanması hedeflenen bu projenin, TÜBİTAK seviyesinde yeni projeleri ayrıca beraberinde getireceği ve elde edilecek çıktıların Ülkemiz otomotiv, beyaz eşya ve havacılık sanayisinde uygulanabilirliği ayrıca beklenmektedir. Yaptığımız çalışmalarda daima bizlere destek olan Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı ve Mühendislik Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. Hasan Güneş’e teşekkür ederim” diye konuştu. ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Güneş de, Proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Arife Yurdakul’u tebrik etti.