Rektörümüz KANAL A'da Canlı Yayın Konuğuydu

  • 15 Ocak, 2016

ALKÜ’de Hedefler Büyük

Kanal A’da Gaye Coşkun’un sunduğu Haberin Manşeti programına canlı yayın konuğu olarak katılan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Alanyalıları heyecanlandıran sorulara yanıt vererek, üniversitenin ulaşmak istediği hedefleri anlattı.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Kanal A Televizyonu’nda katıldığı Haberin Manşeti Programında çok özel açıklamalarda bulundu. Programda, Gaye Coşkun’un sorularına yanıt veren Rektör Pınarbaşı, Alanyalıları gelecekte nasıl bir üniversite beklediğinden ve üniversitenin kısa ve orta vadede gerçekleşecek olan planlarından bahsetti. Alanya için üniversite kurulma fikrinin mükemmel olduğunu vurgulayan Rektör Pınarbaşı, “Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu Alanya’ya bir üniversite kurulması için çok büyük çaba gösterdi. Kendisine bu konuda minnettarız” dedi. Üniversitedeki mevcut öğrenci sayısına da değinen Rektör Pınarbaşı, üniversitede halen toplamda 6 bin 500 öğrenci bulunduğunu belirterek, “4 yılın sonunda hedefimiz 20 bin en geç 8 yılın sonunda Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) olarak 40 bin öğrenci sayısına ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu. 

'ÜNİVERSİTE ALANYA İÇİN HARİKA BİR FİKİR’

Hem öğrencilerin hem de öğretim üyelerinin Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’ne gelmek için büyük bir teveccüh gösterdiğini belirten Rektör Pınarbaşı, "Birincisi Alanyalılar, Alanya'da üniversite olmasını gerçekten hak ediyor. İkincisi öğrenciler gerçekten Alanya’da okumayı hak ediyorlar. Alanya bugün 300 bine yakın nüfusu ile kesinlikle bir üniversiteyi hak ediyor. Alanya’da üniversite kurulması gerçekten harika bir fikir. Alanya birçok ilden daha büyük bir ilçemizdir. O yüzden üniversitenin Alanya için çok doğru bir fikir olduğunu düşünüyorum. Alanya’mız Türkiye’nin en güzel ilçelerinden bir tanesidir. Çok popüler bir yer, herkesin gelip okumak istediği bir yer. Sadece öğrenciler değil öğretim üyeleri ve hocalar da burada görev yapmayı istiyorlar. İşletme Fakültesi ilk kurulduğu zaman İşletme Fakültesine hocalar gelmiyormuş. Artık hocalar almaya başladık. Başvurulara baktığımızda Alanya’ya çok büyük bir teveccüh gösteriliyor. 1 kişilik akademik ilana 85 kişi başvuru yapıyor. O yüzden ben üniversitemizin çok hızlı bir şekilde ve çok kaliteli bir şekilde gelişeceğini tahmin ediyorum. Biz Alanya’mızı en iyi yere getirecek en kaliteli hocalarımızı seçmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. 

ÖĞRENCİLERE İNDİRİM KARTI MÜJDESİ

Çok önemli bir projeyi katıldığı programda ilk kez açıklayan Rektör Pınarbaşı, öğrencilere ve öğretim üyelerine verilecek “İndirim Kartı” projesinin detaylarını ileriki günlerde Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel tarafından duyurulacağını söyledi. “Esnafımız Üniversitemize Sahip Çıkıyor” sloganıyla başlanacak projeyi anlatan Rektör Pınarbaşı, bu uygulama sayesinde hem öğrencilerin hem de esnafın kazançlı çıkacağına inandığını belirtti. Rektör Pınarbaşı, “Proje kapsamında öğrencilerimize ve hocalarımıza indirim kartı verilecek. Katılan üye iş yerleri öğrencilerimize ve öğretim üyelerimize yüzde 20 yüzde 30 indirim yapacaklar. Öğrencilerimizle şehrimizi daha da bütünleştirmek, öğrencilerimizin daha çok şehre inerek alışveriş yapmalarını sağlamak için böyle bir çalışma başlayacak. Ben bu konuda Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Alanya da bu konuda çok duyarlı. Alanya Kaymakamımız olsun, Belediye Başkanımız olsun, ALTSO Başkanımız olsun herkes Alanya’da üniversite için gerekli şartları sağlamak için çalışılıyorlar” diye konuştu. 

‘ANA KAMPUS CİKCİLLİ’DE OLACAK’

Konuşmasının ilk bölümünde Kestel’deki kampusun durumundan bahseden Rektör Pınarbaşı, ana kampusun ise Cikcilli’de kurulacağını söyledi. Rektör Pınarbaşı, “Kestel’de profesyonel bir çalışma yaparak bir mastır planı çıkarmak istiyoruz. Kestel’deki 230 dönümlük alanda nasıl bir kampus oluşturmak istiyoruz çalışmasına da bu ay başlayacağız. Profesyonel bir firma gelerek bize bir plan çizecekler. İnşaatlar ve çevre düzenlemesi gibi çalışmalara bu yıl içerisinde başlamayı düşünüyoruz. Kampusların çok büyük alanlara ihtiyacı var. Tabi burası küçük bir yer ve bu bizim için yetersiz bir alan. Biz 4 yıl sonunda 20 bin öğrenci olsun istiyoruz. Bunun için bize yeni alanlar lazım. Bu konuda çalışmalarımız ve araştırmalarımızı yaptık. Hacıince Et Tesisleri’nin olduğu yerden Cikcilli Mezarlığı’nın olduğu alana kadar olan bölgede bin 100 dönümlük alan tespit ettik. Burası Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı bir yer. Bununla ilgili çalışma yaptık, koordinatlarını çıkardık, çizimlerini, her şeyini hazırladık. Antalya Bölge Müdürlüğümüze başvurduk. Onlar şimdi Ankara’ya havale ettiler. Biz bunu takip ediyoruz. Cikcilli’deki bin 100 dönümlük araziyi üniversitemize tahsis ettirerek, güzel bir kampus oluşturmak istiyoruz. Kestel Kampusumuz yerinde kalacak, kısa vadede orayı güzel bir kampus havasına dönüştürmek istiyoruz. Ana kampusumuz Cikcilli’de olacak” diye konuştu. 

İŞTE ALKÜ’YÜ ÖNE ÇIKARACAK BÖLÜMLER

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nin, Alanya’nın önceliklerini ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hareket ettiklerini söyleyen Rektör Pınarbaşı, bu amaç doğrultusunda Yüksek Öğretim Kurulu’na (YÖK) giderek bir sunum yaptığını kaydetti. ALKÜ’de okuyan öğrencileri dil açısından donanımlı bir hale getirmek istediklerini vurgulayan Rektör Pınarbaşı durumu şu şekilde özetledi: “1 Ay önce YÖK’e giderek hedeflerimizi anlattım. Alanya bir turizm bölgesi olduğu için biz Alanya’da sağlık, turizm, spor, hizmet ve kültür sanat alanlarında üniversite olarak öne çıkmak istiyoruz. İlk kuracağımız bölüm Yabancı Diller Yüksekokulu olacak. Burada İngilizce, Almanca, Rusça bilen okutmanlar alarak, öğrencilerimizi dil açısından donanımlı hale getirmek istiyoruz. Tıp Fakültemiz zaten var biz bunu harekete geçireceğiz. Tıp Fakültesinin yanında ikinci bir fakülte olarak Sağlık Bilimleri Fakültesini kuracağız. Bu fakültede Hemşirelik, Ebelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sosyal Hizmet, Beslenme ve Diyetetik gibi bölümler açacağız ve eğitim vereceğiz. Buna ilaveten Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunu kuracağız. Burada Diyaliz Teknikerliği, İlk ve acil Yardım, Diyetisyenlik, Optisyenlik, Patoloji Laboratuvar Teknikleri, Tıbbi Dokümantasyon Sekreterliği, Çocuk Gelişimi gibi bölümler olacağız. Sağlık alanında tam bir yapılanma düşünüyoruz. Bunun yanında Dış Hekimliği Fakültesini de Alanya’da açacağız” dedi. 

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE YENİ BÖLÜMLER AÇILACAK

Kestel’de yapımı süren Refet Kayış Mühendislik Fakültesi’nin durumundan da bahseden Rektör Pınarbaşı, Hayırsever Rafet Kayış ve oğlu Serhat Kayış’a teşekkür etti. Rektör Pınarbaşı, ”Şuanda eğitim gördüğümüz iki binamız var. Kısmet olursa yapımı süren Mühendislik Fakültesini de yaz sonuna kadar bitirmek istiyoruz. O binamız bittiğinde büyük bir binaya daha kavuşmuş olacağız. Orası 15 bin metre kare kapalı alan olan büyük 5 katlı bir binamız. Bu binadan sonra biraz daha rahatlayacağız. Böylece daha fazla bölümler açmaya başlayacağız” diye konuştu. Mevcut durumda Mühendislik Fakültesi’nde 3 bölümün olduğunu da belirten Rektör Pınarbaşı, “Mühendislik Fakültemizde şu an 3 bölümümüz var, bunlar İşletme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümü. Bu sene Bilgisayar Mühendisliği bölümünü de açacağız. Aynı zamanda İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Harita Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümlerini de yakın zamanda açmayı planlıyoruz. Bilgisayar Mühendisliğini 2016’da açacağız. Bununla ilgili başvurular gelmeye başladı. Bu başvuruları değerlendirmeye başladık. Mühendislik Fakültesi bölümleriyle tam bir fakülte olacak” dedi. 

‘ALANYA SPORUN BAŞKENTİ’

Alanya’da birçok sporsal faaliyetlerin yapıldığına dikkat çeken Rektör Pınarbaşı, “İkinci alanımız spor olacak. Alanya’da birçok spor organizasyonu yapılıyor. Alanya’da Türkiye’nin duymadığı bilmediği sporlar yapılıyor. Alanya tam bir spor başkenti. O yüzden burada mutlaka Spor Bilimleri Fakültesi olması gerektiğini düşündük. Bu fakültede Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Egzersiz ve Spor Bilimleri, Rekreasyon, Antrenörlük Eğitimi, Spor Yöneticiliği, Engellilerde Spor Eğitimi ve Spor Egzersizi gibi tamamen spora yönelik bir Spor Bilimleri Fakültesi olacak” ifadelerine yer verdi. Kurulacak olan Turizm Fakültesi hakkında da bilgiler veren Rektör Pınarbaşı, “Turizm Fakültesi mutlaka Alanya’da olması lazım. Bu Fakültede Turizm İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği gibi bölümler mevcut olacak. Bunların hepsi kısa vadeli planlarımız. Devlet Konservatuarı ve Güzel Sanatlar Fakültesi kurmayı da istiyoruz. Turizm kentinde kültür sanat ve turizmin iç içe olması gerekiyor. Ben inanıyorum ki bu bölümler Alanya’ya gelen turistin kalitesini de yükseltecektir. Kısa ve orta vade hedeflerimiz bunlar” diye konuştu. 

‘TIP FAKÜLTESİ ALANYA'DA SAĞLIK HİZMETLERİNİN KALİTESİNİ YÜKSELTECEK’

ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Sağlık Bakanlığı ve ALKÜ arasında imzalanması planlanan ortak kullanım protokolü ile ilgili sorulara katıldığı canlı yayında açıklık getirdi.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, katıldığı Haberin Manşeti Programında Alanya Devlet Hastanesi’nin isminin Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmasıyla ilgili soruya da yanıt verdi. Rektör Pınarbaşı, bu durumun kimseyi kaygılandırmaması gerektiğini ve vatandaşların şimdi olduğu gibi yine hastanede gönül rahatlığı ile tedavi olabileceklerini söyledi. Değişenin sadece Alanya Devlet Hastanesinin ismi olacağını kaydeden Rektör Pınarbaşı, bu sistem sayesinde hastanenin mevcut düzeni korunarak daha iyi sağlık hizmeti vermeyi amaçladıklarını belirtti. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı’nın açıklaması şu şekilde: “Kanuna göre nüfusu 750 binin altında olan yerlerde üniversite tek başına Tıp Fakültesi açamıyor. Üniversite ve Sağlık Bakanlığı ortak kullanım protokolü imzalayacaklar. Bu anlaşma yapıldıktan sonra üniversite ve devlet hastanesi birlikte çalışacak. İlk aşamada kendi öğrencilerimizi Alanya’ya getirerek eğitimlerini biz vermek istiyoruz. Biz umuyoruz ki kısa zaman sonra kendim ve Sayın Valimle birlikte ortak bir protokol imzalayacağız. Taraflar Sağlık Bakanlığı ve Üniversite olacak. Alanya Devlet Hastanesinin adı değişecek ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olacak. Aslında değişen hiçbir şey olmayacak. Şuanda görev yapan doktorlarımız, hemşirelerimiz ve uzmanlarımızın hepsinin kadrosu olduğu gibi kalacak. Değişen ne olacak? Biz de öğretim üyesi almaya başlayacağız. Buraya akademik kariyeri olan insanları alacağız. Bizim hocalarımız da hasta bakacak, devlet hastanesinin doktorları da hasta bakacak. Yeni hastane bittiğinde çok daha farklı yeni üniteler açacağız. Alanya’da şu anda anjiyo yapılamıyor. Bir kalp ameliyatı yapılamıyor. Veya bir yeni doğan ünitesi yok. Halkımız maalesef Antalya’ya gitmek zorunda kalıyor. Antalya gitmek gelmek halkımız için çok büyük sıkıntı. İnşallah bu anlaşmadan sonra bu yeni hastanemizin de devreye girmesiyle birlikte Alanya’mızda sağlık alanında, hangi alanlara ihtiyaç duyuluyorsa biz o alanda çalışmalar yapacağız. O alanda öğretim üyesi alacağız. Cihazlar alacağız ve belki 1 sene sonra Antalya’ya sevkler çok azalacak. Çok nadir hastalıklar hariç belki de Antalya’ya sevkler tamamen bitecek. Bu sistem Alanya için müthiş bir kazanım olacak. Alanya sağlıkta çok daha iyi yerlere gelecek” diye konuştu.