ALKÜ’NÜN I. ULUSLARARASI GIDA VE TARIM EKONOMİSİ KONGRESİ BAŞARIYLA TAMAMLANDI

  • 30 Nisan, 2017

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Kestel Sun Star Otelde Birinci Uluslararası Gıda ve Tarım Ekonomisi Konferansını gerçekleştirdi.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi tarafından düzenlenen Birinci Uluslararası Gıda ve Tarım Ekonomisi konferansı Kestel Sun Star Otelde gerçekleştirildi. Alanya Belediyesi ve TURSAB desteğiyle gerçekleştirilen konferansa, İngiltere, Polonya, Litvanya, Ürdün Pakistan, Sudan, Cezayir, Macaristan, Tunus, Gana ve Güney Afrika gibi 13 farklı ülkelerden 52 bilim insanı katılım gösterdi. Birinci Uluslararası Gıda ve Tarım Ekonomisi konferansının açılışına ise ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker, Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya Koordinatörü Hüseyin Güney, Alanya Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Yenialp, ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Güneş, ALKÜ Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Yavuz Uysal, Ekonomi ve Finans Bölümü Başkanı Doç. Dr. Harun Uçak, Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgâr, Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Babası Osman Çavuşoğlu,  ALKÜ Daire Başkanları, akademik ve idari personelin yanı sıra tarımla ilgilenen vatandaşlar katılım gösterdi.

Konferansın açılışında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından Dr. Metin Türker “Türkiye Tarımında Reformlar ve Yapısal Değişiklikler”, Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mahir Fisunoğlu “İklim Değişikliği ve Su Sorunları Altında Ortadoğu ve Türkiye’de Tarım Politikaları”, Maryland Üniversitesi Avrupa Biriminden Prof. Dr. Nejat Erk “Soru İşaretleri ile Gıda ve Tarım Sektörünün Geleceği” konularında sunum yaptılar. Ayrıca, 2 gün sürecek olan oturumlarda, dünyanın farklı bölgelerinden gelen bilim insanları gıda ve tarım ekonomisi ile ilgili bilimsel çalışmalarını sunacak, Gana Finans Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığından gelen katılımcılar ise muz ve tropikal ürünler ile ilgili bilgi alışverişinde bulunacaklar.

“ALANYA KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK”

Programın açılışında bir konuşma gerçekleştiren ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, bu konferansların daha başlangıç olduğunu, ilerleyen zamanlarda daha çok kongre ve konferanslara Alanya Aladdin Keykubat Üniversitesi olarak Alanya’da imza atmaya deva edeceklerini söyledi.  Rektör Pınarbaşı, “Turizm alanında ülkemizin önemli merkezlerinden biri olan Alanyamızın bilimsel ve uluslararası kongrelerle de adından söz ettirmesi ALKÜ olarak bizim öncelikli hedeflerimizin başında geliyor. Bu sene ilk kongremizi gerçekleştirdik. Bu sene içinde 4 tane daha kongre gerçekleştireceğiz. 3-4-5 Mayıs tarihlerinde Global İslami Pazarlama Kongresi, 18-19-20 Mayıs tarihlerinde 2. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, 5-6-7 Ekim tarihleri arasında da Akıllı Sistemlerde Yenilikler ve Uygulamalar (ASYU) Konferansı’nı ve 18-21 Ekim tarihleri arasında 2. Uluslararası Akademik Araştırmalar Kongresini Alanya’da gerçekleştireceğiz. 2. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresine bin 650 bildiriyle katılım sağlanacak ve Türkiye’nin en büyük kongresini yapacağız. Bu sayılar ilerleyen yıllarda artarak Alanya’mızı kongre ve bilim merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz” dedi. Ayrıca Rektör Pınarbaşı, konferansa gelen katılımcıların sera ve muz bahçelerini gezdirerek Alanya tarımın tanıtılacağını vurguladı.

“GENÇ ÇİFTÇİ PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİK”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker, "Her gün 100 bin hektarı sulamaya açarken, 100 bin hektarı da tarım dışına çıkarıyoruz. Maalesef iklim değişikliği sorunu var. 2050 için üretimi yüzde 60 arttırmamız lazım. Tarım sektörü çok önemli bir işlevi yerine getiriyor. 78 milyonun yanında 33 milyon turisti besliyoruz. Tarım artık önemli bir sektör. 1700'den fazla ürünü 190'dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz.  Bugün itibariyle Türkiye’de 14 milyon büyükbaş hayvan var. 43 milyon da küçükbaş hayvan var. Türkiye tarım noktasında çok önemli gelişmeler kaydediyor. Öncelikle çok önemli yasal düzenlemeler yaptık. Strateji geliştirme planları uyguladık. Cumhuriyet tarihinin en önemli yasal düzenlemelerini yaptık. Artık tarım arazileri miras yoluyla bölünemiyor. Tarım sigortası konusunda çok büyük aşamalar kaydettik. Seracılık konusunda çok önemli çalışmalar yaptık. ciddi manada denetimleri arttırdık. Gübre, ilaç kullanımını arttırdık. Hayvan sağlığı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 160 bin makine ekipman desteği sağladık. Artık köyler boşalıyor. Dağlık köylerdekiler şehre geçiyor. Bunun için genç çiftçi projesini hayata geçirdik. bu gençlere 30 bin tl destek verdik. Kırsalın cazibesini arttırmak ve buraları yaşanabilir mekanlar kılmalıyız ki, üretim olsun. Artık milli tarım yapacağız. Hangi ürünler en kaliteli nerde yetişiyorsa, üreticiyi yönlendireceğiz. Damızlık üretim merkezleri kuracağız. Bunun için 32 il belirledik. Önümüzdeki günlerde reform niteliğinde uygulamaları hayata geçireceğiz. Verimli ovaları tarımsal sit haline getirelim. Gelişmiş ülkeler Afrika, Güney Amerika’dan arazi alıyor. Artık ekilmeyen arazi kalmayacak. Bundan sonra gübre ve ilaç kullanımını daha sıkı takip edeceğiz. İhtiyaç kadar kontrollü tarıma geçeceğiz. 2023 hedeflerini yakalamak istiyoruz. Dünyanın beşinci tarımsal hasılasın ulaşmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

“ALANYA’NIN ADINI BİLİM CAMİASI DUYACAK”

Konferansta bir konuşma yapan Ekonomi ve Finans Bölümü Başkanı Doç. Dr. Harun Uçak, Rektör Pınarbaşı’nın 2 konuda kendilerine çok destek verdiğini söyledi. Uçak, “Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, bize 2 konuda çok büyük destek sağlamaktadır. Birincisi Uluslar arası saygın bir üniversite olmamız. İkincisi de Alanya ve Alanya bölgesine üniversite olarak yapacağımız çalışmalardır. Bu bağlamda, Üniversitemiz önümüzdeki süreçte çok sayıda uluslararası bilimsel organizasyona ev sahipliği yapacaktır. Alanya’nın bilimsel ortamlarda isminin yer almasının şehrin marka ve imajı açısından son derece önemli olduğunu düşünmekteyiz. Bu organizasyonlar içinde, üniversitemiz ekonomi ve finans bölümü tarafından son dönemdeki dünya, Türkiye ve bölge ekonomisindeki gelişmelerin tartışılacağı “ECOALANYA” adı altında Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Konferansını Ekim 2017’de düzenleyeceğiz” dedi. Uçak, “Konferansın gerçekleşmesinde emeği geçen ve destek olan tüm kurumlara teşekkür etti.   

Programın açılış konuşmaları ve sunumlarının tamamlanmasının ardından, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker’e,  Alanya Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Ali Yenialp, Prof. Dr. Mahir Fisunoğlu’na, Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya Koordinatörü Hüseyin Güney, Prof. Dr. Nejat Erk’e, plaket takdimi yapmasının ardından son buldu. Program, 2 gün boyunca paralel salonlarda bildirilerin sunulmasıyla tamamlandı.