Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), Akdeniz Üniversitesi ve Alanya Belediyesi iş birliğinde ‘Kaygusuz Abdal Çalıştayı’ gerçekleştirildi.
Alanya Kültür Merkezi’ndeki (AKM) Kaygusuz Abdal Çalıştayı’na Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Leyla Harputlu, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Ögke, Alanya Belediye Başkan Yardımcıları Adem Er, Nazmi Yüksel, Mehmet Kula, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Toklu, MHP İlçe Başkanı Mustafa Türkdoğan, çok sayıda akademisyen, sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Yücel, “Ülkemizin dört bir yanındaki üniversitelerden şehrimize teşrif eden siz değerli hocalarımızı Selçuklu’nun başkenti, Osmanlı’nın liman şehri Alanya’mızda ağırlamaktan dolayı onur duyuyorum. Şehrin belediye başkanı olarak milli ve manevi değerlerimizi Alanya’mızın tarihi ve kültürel dokusunu koruyarak gelecek nesillere aktarmak birinci önceliğimizdir. Dünyanın en güvenilir ve huzurlu şehirlerinden birisi olan Alanya, birçok medeniyete ev sahipliği yapan, birçok dil ve dinden insanların bir arada yaşadığı toplumsal dayanışması ve beraberliği ile örnek bir kent olan Alanya’mızda tarihimize ve kültürümüze, değerlerimize bir kez daha sahip çıkmak amacıyla bu çalıştayı düzenledik. Ünlü bir tasavvuf şairi olan Kaygusuz Abdal, Alanya’da doğmuş ve bir Alanya beyinin oğludur. Hocalarımızın kıymetli katkılarıyla Kaygusuz Abdal Divanı’nı yayınlayarak Alanya’mızın bir değerini daha gün yüzüne çıkarmayı hedefledik. Kültür, sanat ve eğitim alanındaki çalışmalara verdiğimiz destekle gençlerimizin yolunu aydınlatıp Alanya halkına nitelikli kültür ve sanat çalışmaları sunmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
“KAYGUSUZ ABDAL ALAİYE SANCAK BEYİ’NİN OĞLUDUR”
Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Güzel de, “Kaygusuz Abdal ile ilgili benim çalışmam 1974’te başladı. Kaygusuz Abdal, Alaiye Sancak Beyi’nin oğludur ve adına da Gaybi derler. Kaygusuz Abdal’ın tespit edebildiğim 17 eseri bulunuyor. Bu 17 eserden sonra gördüm ki Kaygusuz Abdal, edebiyat alanında 15 nazım türünü ortaya koyabilmiş. Bizim edebiyatımızda bir kişinin 15 adet nazım türünü ortaya koyabilmesi nadirdir. Kaygusuz Abdal, Türkçe konuşup, Türkçe yazan hatta Hz. Adem’i, Cebrail’i ve Cenab-ı Hakk’ı Türkçe konuşturan büyük bir mutasavvıftır.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Leyla Harputlu, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Ögke ve Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Güzel’e hediyelerini takdim etti.
Hediye takdiminin ardından ise çalıştayın açılış oturumuna geçildi. Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’nun başkanlığında başlayan açılış oturumunda, Prof. Dr. Ali Duymaz “Şaman Dualarından Tekerlemelerle Kaygusuz Abdal’ın Şathiyeleri” üzerine, Prof. Dr. M. Esat Harmancı “Melamet Karşısında Kaygusuz Abdal” üzerine, Doç. Dr. Bedia Koçakoğlu da “İncir Tarihi Yahut Kaygusuz Abdal’a Postmodern Bir Bakış” üzerine 15 dakikalık bir sunum gerçekleştirdiler.
Açılış oturumun bitmesinin ardından ise Oturum Başkanı Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, sunun gerçekleştiren akademisyenlere katılım belgesi verirken, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Ögke de akademisyenlere teşekkür belgesi takdim etti.