Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğrencileri Tübitak 2241-Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışması’nda Konya Bölge’sinde yarışarak, Süreç Geliştirme Kategorisi’nde 2.lik ve Ürün Geliştirme Kategorisi’nde ise 3.lük ödülü kazandılar.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü mezun öğrencilerinden Asude ÇAM ve Çağlar SUBAŞI, Doç. Dr. Hilmi YURDAKUL ve Dr. Öğr. Üyesi Arife YURDAKUL’un danışmanlığında TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı kapsamında destek alarak hazırladıkları lisans bitirme projeleri ile 8-10 Ekim 2018 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Tübitak 2241-Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Konya Bölge Sergisi Yarışması’nda yüzlerce proje içerisinden sıyrılarak Süreç Geliştirme Kategorisinde 2.lik ve Ürün Geliştirme Kategorisinde ise 3.lük ödülü kazandılar.
Süreç geliştirme kategorisinde 2.lik ödülü kazanan Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezun öğrencimiz Asude ÇAM, Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hilmi YURDAKUL’un akademik danışmanlığı ve Bursa’da Otomotiv Sektörü’nde faaliyet gösteren Sıla Kalite Firması Muayene ve Gözetim Müdürü Suat ÖZ’ün sanayi danışmanlığında hazırladığı projesi ile ilgili olarak, “İlave Tel Optimizasyonu ile Alüminyum Esaslı Alaşımların TIG (Tungsten Inert Gaz) Kaynağı Sürecinin İyileştirilmesi ve Karakterizasyonunun Gerçekleştirilmesi başlıklı lisans bitirme projemde, 6061 serisine ait alüminyum plakalara yöntem 141 TIG kaynağını uyguladım. Farklı kimyasal bileşimlere ait iki tel (AlMg5 ve AlMg4.5MnZr) ile kaynaklama üretim süreç optimizasyonunun iyileştirilmesini, kaynak bölgesindeki mekanik özelliklerin ve kalitede kaynak veriminin artmasını sağladık. Çalışmalarımız esnasında kaynak bölgesindeki taramalı elektron mikroskobu (SEM) görüntülerini incelediğimizde, AlMg5 kaynak teli ile kaynatılan bölgenin gözenekli bir yapıda olduğunu gördük. Bu boşluklara herhangi bir darbe denk geldiğinde dayanımın oldukça kötü etkilendiğini tespit ettik. Kaynak bölgesindeki dayanımı arttırmak için AlMg4.5MnZr kaynak teli ile plakaya kaynak işlemi uyguladık. Ardından tekrar SEM görüntüsü aldığımızda, kaynak bölgesindeki boşluklara özel bir malzeme olan zirkonyumun difüze olduğunu gördük. Yaptığımız mekanik testler ve mikroyapı incelemeleri sonucunda, AlMg4.5MnZr kaynak teli ile kaynatılan bölgenin mukavemet değerlerinin çok daha iyi olduğunu elde ettik. Bunun sonucunda, kaynak tellerine alternatif olarak bu telin otomotiv sanayiinde kullanımını ve yerli üretim talebini arttırmaya çalıştık” diyerek projesi hakkında bilgi verdi.
Ürün geliştirme kategorisinde 3.lik ödülü kazanan Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezun öğrencimiz Çağlar SUBAŞI, Bölüm öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Arife YURDAKUL ve Kütahya’da faaliyet gösteren Teknoceram Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hilmi YURDAKUL danışmanlığında hazırladığı projesi ile ilgili olarak, “Bilgisayar İşlemcisine Yönelik Hegzagonal Bor Nitrür Nano Levha (h-BNNSs) Esaslı Termal Macun Üretilmesi başlıklı lisans bitirme projemde, bilgisayar işlemcilerinde bulunan soğutma sistemlerinde kilit bir role sahip termal macun geliştirdik. İleri düzeyde nanoteknoloji kullanarak, Hegzagonal Bor Nitrür Nano Levha (h-BNNSs) esaslı termal macunu literatürde ilk defa ürettik. Geliştirmiş olduğumuz termal macun piyasadaki üst düzey ticari termal macunlara oranla çok daha iyi performans göstermiştir. Termal macunun yerli üretimini sağlamak, projenin hedefleri arasındaydı. Bu amaç doğrultusunda önemli bir adım attığımızı düşünüyorum” diyerek görüşlerini sundu.